Przepis na idealny wpis kulinarny. Poradnik blogera

Home / BlogoMarka / Przepis na idealny wpis kulinarny. Poradnik blogera

Jak prosty przepis przekształcić w tekst, który przyciągnie uwagę, wyróżni Cię na tle innych kulinarnych blogów i będzie przyjemny w lekturze?

Rozmowy z Wami podczas konsultacji i spotkań uświadomiły mi jak ciężko jest budować zaangażowaną społeczność na blogach, które mają pewną powtarzalną formułę np. blogi z recenzjami czy blogi kulinarne. Jak zamienić prosty przepis na szarlotkę w inspirującą opowieść albo szaloną prezentację? Jak sprawić, żeby wpisy kulinarne angażowały czytelników? Postanowiłam poprosić Kasię, autorkę bloga Gajapisze.pl (koniecznie zajrzyj!), o garść inspiracji dla blogerów kulinarnych.  Kasia jest ekspertką od tworzenia wartościowych i hipnotyzujących treści na bloga i z chęcią dzieli się swoimi kreatywnymi sposobami na rozkochanie w sobie czytelników 🙂 

 

INSPIRACJE DLA BLOGERÓW/BLOGEREK KULINARNYCH

Jak prosty przepis przekształcić w tekst, który przyciągnie uwagę, wyróżni Cię na tle innych kulinarnych blogów i będzie przyjemny w lekturze?

—> Każdy przepis poprzedź krótkim wstępem – napisz swoim czytelnikom, dlaczego akurat ten przepis wybrałaś. Co sprawia, że jest on wyjątkowy.

—> Zdecyduj się na jeden dominujący klimat bloga lub serii przepisów, np. styl humorystyczny. Zobacz, jak robią to znani blogerzy i vlogerzy. Thug Kitchen (http://www.thugkitchen.com/) swoje przepisy pisze parodiując język ulicy. Z kolei You Suck At Cooking (https://www.youtube.com/channel/UCekQr9znsk2vWxBo3YiLq2w) prezentuje w swoim kanale proste przepisy, jednak są one zawsze opakowane w zabawną, lekko absurdalną historię.

—> Użyj mocy nostalgii, przywołując przepisy z dzieciństwa, np. tak, jak robi to Cook It Lean (http://cookitlean.pl/przepisy/bezglutenowa-szarlotka-mojej-mamy-polski-przewodnik-paleo/). Kasia, autorka tego bloga, tak pisze o szarlotce: „Kiedy byłam mała moja mama miała wiele popisowych dań. Jednak dwa szczególnie zapadły mi w pamięć”. Nic nie przebija autorytetu mamy lub babci w kuchni.

—> Wskaż jakiś gorący trend kulinarny, tak jak robi to np. Jadłonomia (http://www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-pieczonych-pomidorow-i-kalafiora/): „Rok 2017 w wegańskim horoskopie to zdecydowanie Rok Kalafiora. Najpierw mielone kalafiorowe prawie zawiesiły serwery, potem pieczony kalafior z orzechami opanował Instagram, a teraz kalafiorowy ryż, kalafiorowe steki oraz pizze można coraz częściej przyuważyć w różnych knajpkach”.

—> Zaprezentuj potrawę, która jest twoją ulubioną, i napisz o tym. Nie bój się przy tym wyrażać emocji: „Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez rosołu mojej mamy. Kocham w ten sposób przyrządzonego kurczaka” itp. Tak jak np. robi to Marta z bloga Co zjem na śniadanie: „Moje serce bije szybciej na myśl o plackach”.

—> Opowiedz, w jakich okolicznościach jadłaś tę potrawę. Opisz klimat tamtej chwili (może była to romantyczna kolacja albo śniadanie w łóżku po ciężkim tygodniu w pracy? Opowiedz, jakie były Twoje emocje.

—> Opublikuj przepis na potrawę, którą jadłaś za granicą (np. podczas wakacji) i opowiedz coś o miejscu, w którym to było. Postaraj się oddać jego klimat, zapach, dźwięki.

—> Napisz dlaczego lubisz ten konkretny przepis, ale pomyśl o czymś innym, niż smak czy wartości odżywcze.

—> Może potrawę można przygotować bardzo szybko i zabrać w pudełku do pracy? Może można ją przygotować wspólnie z dziećmi/całą rodziną i potraktować jako zabawę, kreatywny sposób spędzania czasu razem? A może dana potrawa zapobiega marnowaniu jedzenia? Tak jak pisze Claudia z bloga Taka Babka: (http://takababka.pl/2017/07/lody-bananowe-z-kurkuma-czyli-nicecream.html) „Strasznie nie lubię marnować jedzenia. Niestety nadal często mi się to zdarza, ale staram się wyrabiać w sobie dobre nawyki. Jednym z moich ulubionych sposobów na niemarnowanie jedzenia jest mrożenie”.

—> Podziel się swoją osobistą historią. Marta z bloga Co zjem na śniadanie (http://codziszjemnasniadanie.pl/tagged/przepisy) każdy przepis poprzedza historią z prywatnego życia, dzieli się z czytelnikami informacjami na temat tego co słychać u niej i jej rodziny. Pisze w lekki, przyjemny sposób, a potem płynnie przechodzi do przepisu. Dzięki temu czytelnicy jej bloga mogą poczuć się jak członkowie rodziny, co na pewno przekłada się na popularność przepisów.

 

—> Nie zapominaj, że w gotowaniu i jedzeniu pracują wszystkie nasze zmysły. Nie tylko smak czy zapach. Przygotowywane potrawy wydają dźwięki, mają swój kolor, fakturę. Mamy zupełnie inne wrażenia, trzymając w dłoni brzoskwinię, awokado czy np. ananasa. Spójrz na składniki swojej potrawy (i proces jej przygotowania) pod kątem wszystkich zmysłów.

 Jak widzisz, sposobów na zaprezentowanie przepisów kulinarnych jest wiele. Który z nich najbardziej ci się spodobał? Korzystaj z powyższych wskazówek Gajapisze.pl i podziel się w komentarzu swoim wpisem kulinarnym. Do klawiatur! 🙂

Zobacz inne artykuły:

>>>> Jak pisać ciekawsze teksty na bloga?
>>>> 10 wskazówek jak napisać ofertę reklamową bloga

  • Fantatyczny wpis i jak dla mnie blogerki między innymi kulinarnej bardzo przydatny! Pozdrawiam pysznie i słonecznie, Daria x

    • Cieszę się! Zauważyłam, zwłaszcza po rozmowach z blogerami kulinarnymi, że ciężko jest wyjść w tej kategorii poza standardową formę wpisów. Też masz takie wrażenie? Dlatego też wpadłam na pomysł, aby przekazać trochę inspiracji. Kasia wybrała fantastyczne przykłady. Czy któryś z nich zabrałaś dla siebie? 🙂

  • Agata Maj Cher

    Super przepis na blogerski wpis. A znacie Food Emperora? Vloger z YT 🙂

    • Nie znam, ale dziękuję za podrzucenie inspiracji 🙂 Czym się wyróżnia ten vloger?

  • Karolina Jusińska

    wlasnie takiego wpisu potrzebowalam, bo ostatnimi czasu czesto wrzucam cos kulinarnego na swojego boga

  • Świetne porady! Nigdy nie zwracałam szczególnej uwagi na te wstępniaki do przepisów, ale racja, że to właśnie one budują klimat bloga kulinarnego. Muszę na to zwrócić uwagę przy kolejnych przepisach.

Zapisz się na newsletter i odbierz PREZENT! Strategiczną checklistę BlogoMarki

Wyrażam zgodę na zapis do listy mailingowej BlogoMarki.

FreshMail.pl